TabuStop - Tabuk a családban

 CSALÁDON BELÜLI TABUK
 mert sajnos vannak... pedig a családnak kellene lennie annak a helynek ahol a mindenről is lehet nyíltan beszélni.
  Sajnos sok helyen leginkább az intim/ személyes dolgok jelentenek tabut, mint a szülő részéről (h mondjam el neki?!) mint a gyerek részéről (h kérdezzem meg?!) az időbeni elhelyezés is gondot szokott okozni... mikor kezdjünk el beszélni bizonyos dolgokról? Mekkora rálátást adjunk a gyereknek a család dolgaira?! 
  Ha vissza kanyarodunk és a személyes vonalon megyünk tovább a gyerekeket már óvodás korban is érdekelheti, hogy anya-apa miért alszik együtt, hogy született a kistesó, miért ad puszit egy fiú egy lánynak stb ebben a korban a gyerek még nem igazán tudja mi az a szégyenlőség és kérdez, választ vár a szülőnek pedig igenis a korához megfelelő választ kell adni, beszélni kell erről mert ez egy teljesen normális és hétköznapi dolog. 
Menjünk is tovább... serdülőkor mindkét nem változásokon megy keresztül amiről szerintem igenis fontos leülni és beszélni nincs ebben semmi kínos.Nagyon sok lány esik pánikba pl az első menstruáció megjelenésével ha előtte nem halott erről, nem készült fel rá, nem ismeri a teste miértjeit... fontos a felvilágosítás.
  Fontos szintén az is , h ne legyen tabu a szex, persze tudom ki az aki előbb anyutól/ aputól kérdezett szexről minthogy megvitatta volna a barátaival stb? Senki... pedig igenis fontos , hogy a gyerek erről is merjen kérdezni a szüleitől ők pedig legyenek erre nyitottak.
 Rengeteg esetleges baleset elkerülhető lenne ha mindenki pontosan tudná mi hogyan működik.
Fontos az, h legyen egy hely ahol az emberek igazán szabadnak érezhetik magukat és erre a legjobb a család.
  Nem muszáj egyetérteni mindig mindenben de megkell hallgatni egymást.
 A szülő gyerek kapcsolatban is nagyon fontos a nyitottság hiszen Te vagy az aki ismered Őt a legjobban és te tudod úgy átadni neki ezeket a fontos információkat, hogy ő megfelelően tudja felhasználni majd az élete során, hogy tudja hozzád mehet és megbeszélhet veled mindent a legintimebb dologtól bármilyen apróságig. 
  A családokban ma a kommunikáció sajnos elenyésző... mindenki megy teszi a dolgát és rengeteg minden kerül a háttérbe, pedig hatalmas biztonságot lehet azzal adni egy gyerek számára ha tudja otthon mindent meglehet oldani , meglehet beszélni.


A leginkább elforduló tabuk: ( nyilván sokkal több van)
1. Szexualitás
2. Érzések , érzelmek 
3. Menstruáció 
4. Egymással való problémák 

Nem beszélünk róla akkor nincs is... gondolják így rengetegen pedig ez nagyon nem így van. A családok 70%-ban tabú téma a szexualitás , a szülő úgy gondolja majd az iskolában kap a gyerek megfelelő felvilágosítást én úgy gondolom , hogy amelett hogy nagyon jó dolog az egyre több felvilágosítással foglalkozó program nem az iskola vagy bármilyen más személy dolga a gyerek felvilágosítása hanem a szülőé.  
Semmi szégyellni való nincs benne ha valaki erről beszél én bízom benne , hogy sikerül a gyerekemmel olyan bizalmi viszonyt kialakitanom, hogy majd hozzám jön a kérdéseivel.  Igenis nyíltan elfogom neki mondani , hogy kinek miért milye van úgy ahogy van hiszen ez egy természet adta dolog! 

A szexualitás után ami nagyon nagy probléma az az , hogy nem beszélnek az emberek az értéseikről sem a pozitívról sem a negatívról.  Sokszor leginkább azért mert nincs meg a meglelő közeg akinek beszélni tudnának róla.  Az  emberek nagyrésze nem befogadó, kinevetik ha valaki érzelgősebb, kimutatja a boldogságot vagy a fájdalmat. . Sok esetben családon belül sem tudják emberek egymásról ki , hogy érzi magát, mi bántja, mitől boldog... és ez elrettentő mert azt mutatja , hogy tényleg egy önző és érzékelten világban élünk .. rajtunk múlik, hogy változatunk e rajta.

Harmadikként írtam de első helyen is szerepelhetne... mintha valami ördögtől való dolog volna és csak susmutólni lehet róla... nők ezrei érzik magukat rosszul emiatt a megítélés miatt , mintha szégyelni kellene azt , amivel a nőt megáldotta a természet.  Nőként, anyaként ráadásul lányos anyaként úgy gondolom nagyon fontos lenne a menstruációról bővebben beszélni, mindenkinek fontos lenne tudni mi is ez azon kívül, hogy " havonta  megjön bajom" , bocs nem megyek ma sehová mert megjött... stb stb a menstruáció nem szégyen! Minden fiatal lánynak tudnia kellene , hogy ez a természet egyik csodája ...mondom én aki gyerek előtt minden hónapban megakart hallni a görcsöktől... de akkor sincs ebben sem semmi olyan ami miatt nem lehetne róla nyíltan beszélni!

Az utolsó ami szintén lehetne első vagy második is nagyon gyakori dolog... nem beszélünk róla  hogy mi a problémánk egymással pedig mennyivel egyszerűbb lenne. A hallgatás nem old meg semmit inkább csak feszültséget , vitát szül ami megint csak nem jó dolog. Ha az emberekben lenne annyi bátorság és őszinteség akkor elmérnék mondani egymásnak a problémáikat.  Családon belül is sokszor előfordul , hogy valaki nem szeret valakit és inkább kerülgetik egymást minthogy leüljenek és megpróbálják rendezni a dolgokat. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések