Én kiskertem 1.rész Az Alapok!

Sziasztok!

Ez lesz az " Én kiskertem " első része .
Ebben a részben leirom nektek az alapokat.
Szó lesz :
* előkészítésről
* tervezésről
* szerszámokról
* növényekről
* melegházról

Igyekszem a legjobb tudásom szerint mindenről részletesen mesélni.  Ha kérdésetek merül fel akkor nyugodtan írjátok meg és válaszolni fogok!


Kezdjünk is bele 😊
 Ha eldöntötted  , hogy te kertészkedni szeretnél de nem tudod , hogy állj neki akkor jó helyen vagy . Az első és legfontosabb a kert kialakítása .
Fogj egy papirt és ceruzát és kezd el összeírni, hogy mégis miket szeretnél termelni , erre azért van szükség, hogy kapj egy képet róla mekkora területre lesz szükséged. Ha ez megvan akkor elkell döntened, hogy szabad földi vetést/ ültetést szeretnél vagy ágyásokat.
1. Ágyás módszer 

2. Szabad földi módszer 


Ezután előkell készíteni a földterület / vagy az ágyasokat.  Fontos , hogy termékeny talaj legyen . Ezt trágyával / komposzttal javíthatod.  


1. Ágyásmódszer
Teljesen rád van bízva, hogy mekkora ágyásokat készítesz. Hulladék deszkából is tökéletesen megfelel , esetleg raklap vagy bármilyen fa anyag.  Felkell tölteni földdel . A legjobb ha több féle föld kerül bele mint trágya, komposzt , homok  stb ezeket jól össze kell keverni és mikor elkészültél vele belocsolni.  Ezután jöhetnék a magok . Fontos , hogy ne össze vissza mindenfélét vess hanem nézd meg a jó és a rossz szomszéd táblázatot, ennek segítségével könnyen megtervezheted , hogy mellyek az a növények akik szeretik egymást és melyek nem... kit ki mellé lehet vetni / ültetni ( bővebben olvashatsz erről " növénytársítás" címszó alatt ) 
Én ezt a táblázatot használom  amit ide be teszek nektek is. 

Nagyon fontos az is , hogy ha megvannak a termeszteni való növények akkor megkell nézni melyek azok amiket egyenesen a foldbe lehet vetni és melyek azok amelyek esetlegesen palántázást igényelnek. A palántázáshoz szükséged lesz egy kis melegházra is 
Mint peldaul ez itt . A méret ugyancsak rád van bízva, szépen sorba bele lehet vetni a magokat és fóliával letakarni őket . Amikor a palánták már szépen megnőttek fokozatosan hozzákell szoktatni őket a külvilághoz, ez egyszerű mindennap szellőztetni kell a fóliást fokozatosan növelve az időt. ( 1.Nap 10 perc -2-nap 15perc stb) vigyázzunk , hogy szeles időben ne érje őket hirtelen a levegő mert bizony ők is képesek megfázni! 

Ezt a palántázást mindkét módszernél kell/ lehet alkalmazni !


Visszatérve az ágyasmódszerhez érdemes úgy alakítani , hogy ne legyen túl sok növény fajta egy egy ágyásban.  Az ideális ha 4 maximum 5 fajta kerül egyhelyre de természetesen ez függ az ágyás méretétől is! 
Érdemes a sorokat akár egy vesszővel jelölni így segítünk magunknak , hogy tudjuk hol várható a növénykéink növekedése és, hogy melyik a gaz 😊

2. Szabad földi módszer 
Ez annyiban tér el az előbbiektől , hogy nem kell építeni semmit hozzá.  A földet megkell művelni  (ásni , rotálni stb) és megtervezni , hogy hova mit szeretnénk ültetni! Érdemes inkább több kisebb sort készíteni így, legalábbis számomra átláthatóbb a dolog . 




Milyen szerszámokra lesz szükségünk?!
* 2db kapa - azért érdemes kettőt mert sok sok fajta van , de szerintem úgy a legjobb ha van egy erős, nagy kapa és van egy kisebb könnyű kapa (csatolok képeket  )
* gerebje 
* talikcsa 
* metszőolló 





Ezután jöhetnek a vetőmagok, Én iden úgy rendeltem őket egyenesen a forgalmazótól. 


Ez csak egy része a többiről is majd teszek fel képet  ! 






Ami fontos azt is megmutatom 
Érdemes elolvasni a hátoldalon lévő tájékoztatókat, le van írva , hogy palántázni kell e vagy sem . Mikor kell vetni . Mikor várható a szüret ideje . Sok hasznos 
információ


 







Úgy gondolom a kezdetekhez ennyit tudnék írni , de ha kihagytam valamit is ami érdekel benneteket kérlek írjátok meg és pótolni fogom ! 


Jó kertészkedést mindenkinek ❤🌱













Megjegyzések

Népszerű bejegyzések